Toggle Søg

NNR

De nordiske kostråd danner grundlag for det nordiske ’Nøglehulsmærke’, som rådgiver forbrugerne i deres valg af sundere fødevarer i supermarkederne.

Hovedkonklusionerne i den nye udgave af de nordiske kostråd fra Nordic Nutrition Recommendations (NNR) blev offentliggjort den 3. oktober. NNR skaber afsættet til de nationale kostanbefalinger i de nordiske lande og er en vigtig hjørnesten i den ernæringsvidenskabelige undervisning i Norden.

De nordiske kostanbefalinger danner grundlaget for det nordiske ’Nøglehulsmærke’, som hjælper forbrugerne med at vælge sundere fødevarer i supermarkederne.

Hovedkonklusionerne giver stort set ingen grund til at revidere de eksisterende kostråd. I stedet styrker konklusionerne de eksisterende råd. Kostrådene i NNR 2012 har dog et stærkere fokus end tidligere på den samlede kost og vigtigheden i madkvaliteten og specifikke kilder, hvorfra vi får vores forskellige næringsstoffer. Dermed fokuseres der ikke blot på de mængder af fx fedt og kulhydrater, som vi spiser – men også på kvaliteten af fedt og kulhydrater.

Ifølge de nye nordiske anbefalinger består sunde kostvaner af mange grøntsager, frugt og bær, bælgfrugter og regelmæssig indtagelse af fisk, vegetabilske olier, fuldkorn, fedtfattige alternativer til mejeriprodukter og kød, og et begrænset indtag af rødt og forarbejdet kød, sukker, salt og alkohol. Det anbefales også at spise magert kød i stedet for kød med et højt fedtindhold, og at erstatte smør med smørbare produkter baseret på vegetabilske olier og vegetabilske oliebaserede fedtstoffer. Det anbefales derudover at erstatte mejeriprodukter med højt fedtindhold med fedtfattige produkter samt at erstatte finkornsprodukter med fuldkornsprodukter.

Den nye udgave af de nordiske kostråd (NNR) blev offentliggjort den 3. oktober. Anbefalingerne er en hjørnesten inden for den nordiske ernæringsvidenskab. Og de har til hensigt at give et videnskabeligt grundlag til formulering af de nationale kostråd til den brede befolkning. Med hovedfokus på kostvaner og retningslinjer for indtag af næringsstoffer ser rådene på en række relevante faktorer ift. at opnå et overordnet godt helbred og forebygge kostrelaterede sygdomme.

Den nye udgave af de nordiske kostråd (NNR 2012) er resultatet af et samarbejde mellem flere end hundrede eksperter, ledet af en arbejdsgruppe under Nordisk Ministerråd. Og samarbejdet har inkluderet en systematisk gennemgang af den nyeste videnskab, rapporter og undersøgelser fra 2000 og fremefter. Resultatet af samarbejdet blev præsenteret via en live streamet event i København.

Sammenfattende handler de nye råd om nøje at vælge, hvad du spiser, øge dit indtag af grøntsager, frugter, bær og fuldkorn og om at fokusere på fedtkvaliteten i den mad, du spiser.

De nordiske kostråd er det vigtigste referencepunkt for de forskellige nationale kostanbefalinger i de nordiske lande og det vigtigste redskab til at vurdere befolkningens kostvaner. Anbefalingerne fra NNR danner også grundlag for det nordiske ’Nøglehulsmærke’, som gør det nemmere for forbrugerne at vælge sundere fødevarer, der er tilgængelige på detailmarkedet.

De nordiske lande har meget ens kostvaner. Derfor er det muligt at samarbejde på tværs af landene om at udvikle videnskabeligt baserede anbefalinger. Det er også mere omkostningseffektivt og giver et stærkt politisk redskab internationalt for de nordiske lande.

Denmark

Sandhya Forselius
Unilever Sverige
Box 1056
171 22 Solna

+46 (0) 8 619 95 00
sandhya.forselius@unilever.com

Lær mere om disse emner
tilbage til toppen