Mens nogle af vores miljøpåvirkninger vedrører vores egne og vores leverandørers påvirkning, har det også en betydelig indvirkning, når vores produkter forlader hylderne og drager hjem med vores forbrugere til det, som vi kalder 'brugsfasen'.
Dette er især tydeligt ift. vores mål om at reducere drivhusgasser (GHG) og vand. Tag fx vores vaskemidler. Vask dit tøj ved 30C snarere end 60C - som forbrugere kan med vores koncentrerede flydende mærker som Persil, Surf og syvende generation - og drivhusgasemissionerne falder med op til 50%. Det samme gælder shampoo og brusegele: Koldere og kortere brusebade fører til færre emissioner og naturligvis mindre vandforbrug.
I de senere år er efterspørgslen efter bæredygtige produkter og tjenester vokset, omend i et varierende tempo på tværs af forskellige markeder. Hos Unilever har vi svaret ved at lancere en række miljøeffektive produkter. En nylig tilføjelse er for eksempel 'The Good Stuff', en leave-in hårbalsam, der hjælper brugerne med at spare 460 liter vand pr. flaske. ”Love Beauty and Planet” tilbyder en balsam, der er let at skylle ud af håret og dermed reducerer tiden under bruseren med vigtige sekunder.
I nogle få tilfælde har vi set produkt-innovationer som disse virkelig begynde at blive mainstream. Da kombinerede shampoo- og balsam produkter først kom på markedet, var folk lidt skeptiske. I dag er konceptet med et produkt, der både renser og plejer dit hår (og dermed sparer vand og energi til opvarmning) meget normalt.
Ikke desto mindre undervurderede vi, hvor udfordrende det ville være at hjælpe størstedelen af forbrugerne med overgangen til en mere bæredygtige levevis. Selv hvor vi har set en vis succes, undervurderede vi, hvor lang tid denne overgang ville tage.
Unilever CEO Alan Jope forklarer udfordringen. ”Sandheden er, at disse innovationer ikke har været tilstrækkelige til at gøre betydelige fremskridt ift. at reducere vandforbrugs- og drivhuseffekten af vores produkter hjemme hos forbrugerne,” siger han.