Hvor varieret er din kost? Ifølge eksperter fra FN’s Fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) er den sandsynligvis ikke tilstrækkeligt varieret. Og konsekvenserne af en ensidig kost er langt mere alvorlige end kedelige måltider.

Den globale befolkning lever af et overraskende begrænset antal ingredienser i vores basiskost. FAO’s eksperter har afdækket, at 75% af den globale fødevareforsyning stammer fra bare 12 afgrøder og 5 dyrearter. Og det skal ses i lyset af, at der findes mere end 20.000 kendte spiselige planter-sorter på verdensplan.

Hvorfor betyder det noget? Først og fremmest er det ikke godt for vores sundhed. Manglen på en varieret kost gør det sværere at få alle de vitaminer, som vi har brug for.

White leaf
75%

af verdens fødevareforsyning stammer fra blot 12 afgrøder og fem dyrearter

Derudover er det heller ikke godt for klodens sundhed. Indtag, plantning og dyrkning af de samme fødevarer igen og igen udgør en trussel for fødevarevaresikkerheden. Det gør vores fødevaresystem mindre modstandsdygtigt ift. skadedyrsangreb og konsekvenserne af klimaforandringer.

Endelig er den ensartede kost også koblet til til en nedgang i plante- og dyre-diversiteten med alvorlige konsekvenser for vores skrøbelige, naturlige økosystemer. WWF’s Living Planet Report, publiceret i oktober 2018, viser, at antallet af vilde dyr og planter er faldet med 60% på globalt plan på mindre end 50 år. Og vores fødevaresystem er den væsentligste årsag til tab af biodiversitet, og gør mere skade på miljøet end transport eller energi.

Alt dette sættes på spidsen med de forventede 10 mia. munde, der skal fødes i 2050. Behovet for at træffe fødevarevalg, der reducerer betydningen af vores kost på planetens sundhed, er åbenlyst. Og en ny rapport fra Unilevers brand Knorr sætter nu fokus på behovet og løsningen.

Knorr og WWF UK navngiver Fremtidens 50 Fødevarer

Knorr har teamet op med WWF-UK plus ledende forskere, ernæringseksperter og landbrugseksperter for at samle ”Future 50 Foods” rapporten, som netop er blevet offentliggjort. Download rapporten her.

Hvis vi ikke ændrer på de fødevarer, som vi spiser, og måden vi dyrker dem på, vil det blive en udfordring at få nok fødevarer til os alle.

Knorr Global Vice President April Redmond

Rapporten sætter fokus på 50 ernæringsrige, plantebaserede ingredienser – hvoraf nogle er velkendte, nogle er mindre kendte - men alle udvalgt på baggrund af deres ernæringsmæssige indhold og relative indflydelse på miljøet.

Fra kaktus til kål, persillerod og græskarblomster - nogle af disse har større udbytter end lignende afgrøder og gør dem til en attraktiv mulighed for små landbrug. Samtidig er flere af dem modstandsdygtige ift. udfordrende vejrskifter og miljøforhold, og kan derfor blive meget værdifulde set i lyset af de voksende klimaforandringer.

Gennem produkter, kampagner og programmer vil Knorr gøre disse fødevarer mere tilgængelige for forbrugere over hele verden. Brandet arbejder med ledende detailkæder for at sikre udbuddet af en større variation af plante-baserede fødevarer.

Og i de sidste måneder har Knorr kokke eksperimenteret med hver af de 50 ingredienser for at skabe opskrifter, som vil blive delt online og i butikker på globalt plan. Målet er at vise, at disse fødevarer smager godt og er nemme og spændende at anvende.

“Medmindre vi ændrer på de fødevarer, som vi spiser og måden vi dyrker dem på, bliver det en stor udfordring at få nok fødevarer til os alle,” siger Knorrs Global Vice President, April Redmond.

“Det er vores ambition at gøre det lettere for folk at spise en større variation af fødevarer, der er gode for os og for planeten - og som selvfølgelig smager skønt.”

tilbage til toppen

SOCIALE MEDIER

Vi er altid på udkig efter mennesker, som vil skabe en bæredygtig fremtid sammen med os.

KONTAKT OS

Kom i kontakt med Unilever og vores specialiserede teams eller find kontakter rundt om i verden.

Kontakt os