Spring til Indhold

Vi skal stoppe dyreforsøg: Europa forpligter sig til at accelerere udfasning

Publiceret:

1,2 millioner mennesker underskrev Save Cruelty Free Cosmetics European Citizens’ Initiative, som opfordrer politikere til at stoppe dyreforsøg. EU Kommissionen har forpligtet sig til at udfase dyreforsøg men undladt at opretholde sit eget forbud mod dyreforsøg med kosmetik.

A young girl with black hair tied in bunches gazes at a small white rabbit.

Hos Unilever mener vi, at test på dyr ikke bør bruges til at garantere, at vores produkter eller deres ingredienser er sikre. Vi har udviklet og brugt de nyeste alternativer til dyreforsøg til at vurdere produkt- og ingredienssikkerhed i årtier.

Derfor var vi nødt til at handle, da EU's forbud mod dyreforsøg til kosmetik blev truet af nye anmodninger fra European Chemicals Agency (ECHA om dyreforsøg - på kosmetiske ingredienser med en lang historie med sikker brug.

I december 2020 gik Unilever sammen med dyrebeskyttelsesorganisationer, vores egne ”cruelty-free” varemærker og andre virksomheder for at opfordre til, at EU's forbud mod dyreforsøg i kosmetik opretholdes efter hensigten, uden at nye forsøg på dyr bliver tilladt.

Vores Dove-mærke samarbejdede derefter med PETA, Cruelty Free International, Humane Society International, The Body Shop og over 100 dyrebeskyttelsesorganisationer for at støtte Save Cruelty Free Cosmetics European Citizens’ Initiative (ECI),som til sidst blev underskrevet af mere end 1.2 millioner mennesker. Dette sender et klart signal til Europa-Kommissionen om, at forbrugerne ønsker at beskytte forbuddet.

Kampen for at bevare “cruelty-free” kosmetik skal fortsætte.

Dr Julia Fentem, Global Head of Safety, Environmental & Regulatory Sciences

I denne uge har EU Kommissionen responderet til ECI ved at publicere en række forpligtelser (Åbner i et pop op-vindue ), der er designet med formålet at accellerere udfasningen af dyreforsøg – men fuldstænding uden af beskytte eller styrke forbuddet mod dyreforsøg ifm kosmetik.

Her er ECI´s opfordringer og EU Kommissionens respons:

 1. Beskyttelse og styrkelse af forbuddet mod dyreforsøg ifm. kosmetik

  Opfordring: Opretholdelse af forbuddet mod alle dyreforsøg på kosmetik ingredienser til alle formål og til enhver tid.

  Respons: Ingen fremskridt. Kommissionen fremhævede, at grænsefladen mellem EU's kosmetik- og kemikalieforordninger i øjeblikket er genstand for to sager ved EU-Domstolen, så den vil afvente resultatet af disse, før den overvejer eventuelle lovændringer, der kan beskytte eller styrke forbuddet mod dyreforsøg med kosmetik.

  Selvom vi ikke har et positivt resultat på dette endnu, med 1,2 millioner europæiske borgere, der viser deres støtte til forbuddet mod dyreforsøg til kosmetik, er vi fortsat håbefulde ift., at Kommissionen vil handle for at beskytte det.

 2. Transformation af EU kemikalielovgivning

  Opfordring: Sørg for, at menneskers sundhed og miljøet er beskyttet ved at håndtere kemikalier uden tilføjelse af nye dyreforsøgskrav.

  Respons: Klare fremskridt. Kommissionen har sagt, at den vil arbejde sammen med alle interessenter for at skabe og implementere en køreplan mod dyrefri kemikaliesikkerhedsvurderinger. Køreplanen vil tjene som en ramme for at reducere og i sidste ende eliminere dyreforsøg i forbindelse med kemikalielovgivningen.

 3. Modernisering af forskningen i EU

  Opfordringen: Giv en forpligtelse til et lovgivnings-forslag, der tegner en plan for udfasning af alle dyreforsøg inden udgangen af den nuværende lovgivnings-periode.

  Respons: Opmuntrende nyheder. Kommissionen støtter fortsat udviklingen af alternative tilgange med nødvendig forskningsfinansiering - og vil foreslå en række tiltag for at fremskynde reduktionen af dyreforsøg inden for forskning, uddannelse og erhvervsuddannelse.

Unilevers syn på ECI-svaret

Vi glæder os over Kommissionens tilsagn, og vi vil fortsætte med at arbejde sammen for at fremskynde udfasningen af dyreforsøg gennem vores deltagelse i European Partnership for Alternative Approaches to Animal Testing (EPAA)og andre samarbejdsinitiativer.

Vi er dog skuffede over Europa-Kommissionens manglende vilje til at beskytte og styrke sit eget banebrydende forbud mod dyreforsøg til kosmetik. Vi afventer dommene fra EU-Domstolens sager og vil fortsat slå til lyd for, at det europæiske forbud mod dyreforsøg til kosmetik opretholdes.

Udfasning af lovpligtige dyreforsøg til kosmetik og ingredienser

At slå til lyd for at stoppe dyreforsøg til kosmetik er en sag, vi har kæmpet for i mange år. I 2018 annoncerede vi vores støtte til et globalt forbud mod dyreforsøg til kosmetik , og vores Dove-mærke, som når ud til titusinder af forbrugere hver dag, blev PETA-godkendt. Vi har nu over 25 PETA-godkendte mærker, herunder Dove, TRESemmé, Simple, Sunsilk og Lakmé - og vi er forpligtet til at støtte et skift til ikke-dyremetoder til kosmetiktestning over hele verden.

Vi mener, at tilsynsmyndigheder kan og bør gå længere for at udfase dyreforsøg ved at implementere ikke-dyremetoder til vurdering af sikkerheden af alle kemiske ingredienser – ikke kun dem, der bruges i kosmetik.

Det er årsagen til, at vi arbejder med andre interessenter for at accellerere overgangen til et dyre-frit lovgivnings-system til kemikalier gennem platforme som European Partnership for Alternative Approaches to Animal Testing (Åbner i et pop op-vindue ), International Collaboration on Cosmetics Safety og the Animal-Free Safety Assessment Collaboration. (Åbner i et pop op-vindue )

"EU's forbud mod dyreforsøg for kosmetik var et banebrydende skridt, da det blev lanceret, og vi glæder os over Europa-Kommissionens forpligtelse til at fortsætte med at udfase dyreforsøg som reaktion på ECI," siger Dr. Julia Fentem, Unilever’s Global Head of Safety, Environmental and Regulatory Sciences”.

"Men den manglende overholdelse af forbuddet mod dyreforsøg med kosmetik, som modtog så utrolig støtte fra borgere i hele Europa, er chokerende og vanskelig at retfærdiggøre. Derfor skal kampen for at redde ”cruelty-free” kosmetik ved at muliggøre lovgivningsmæssig vedtagelse af moderne dyre-fri sikkerheds-forskning fortsætte,” tilføjer hun.

Læs mere: Save Cruelty-Free Cosmetics: Commit to a Europe without Animal Testing

Tilbage til toppen