Spring til Indhold

Verden arbejder på en aftale om plastikforurening

Publiceret:

Forhandlingerne om en FN-traktat om plastikforurening begynder i næste uge i Uruguay. Her er hvad Unilever - og andre virksomheder - opfordrer regeringerne til at overveje.

Tid til en plastik-traktat

På FN's miljøforsamling tidligere på året blev 175 lande enige om at indlede forhandlinger om en FN-traktat om plastikforurening. Med forudsigelser om, at plastikforureningen vil stige hurtigt i 2040, er regeringerne blevet enige om at arbejde sammen for at finde fælles løsninger på dette kritiske problem.

Mens erhvervslivet har lagt vejen med frivillig handling - især Ellen MacArthur Foundation Global Commitment - er det klart, at sådanne initiativer skal understøttes af politik, hvis verden skal bevæge sig med den hastighed, der kræves for virkelig at løse dette problem.

Derfor slår vi til lyd for en robust juridisk bindende traktat, der opstiller fælles mål, regler og forpligtelser, som medlemslandene skal implementere. En, der hjælper regeringer med at skabe lige vilkår for industrien og forhindrer et kludetæppe af uforbundne løsninger.

I næste uge går verden i gang

Aftalen indgået på UNEA giver en oversigt over, hvad traktaten vil indebære, og hvordan regeringer bør gå sammen for at udarbejde de mere præcise detaljer. Aftalen har initieret en række halvårlige møder Intergovernmental Negotiating Committee meetings (INCs), som sigter mod at have en endelig tekst klar inden udgangen af 2024. Dette er en meget ambitiøs tidsramme for et globalt instrument af denne art.

Det første INC finder sted i Uruguay i næste uge og vil samle over 500 regeringsrepræsentanter, der skal indlede forhandlinger.

INC'erne giver interessenter mulighed for at deltage og fremføre deres synspunkter om, hvad traktaten skal indeholde. Disse interessenter omfatter førende eksperter fra civilsamfundet, videnskaben og den akademiske verden samt erhvervslivet. Og nok så vigtigt deltager også repræsentanter for de lokale affaldsindsamlere, hvis rolle i det globale genbrugssystem ofte undervurderes.

Unilever vil være til stede i Uruguay som del af den nyligt etablerede Business Coalition for a Global Plastics Treaty – en gruppe af flere end 90 ledende virksomheder og finansielle institutioner, som har forpligtet sig til at støtte udviklingen af en ambitiøs, effektiv og retsligt bindende FN traktat.

Vi støtter en business vision, der angiver et kollektivt syn på, hvad den skal opnå og hvordan. Vi mener, at det skal skabe de rette betingelser for med succes at afslutte plastikforureningen og understøtte bæredygtig virksomhedsvækst.

Som Richard Slater, vores Chief R&D Officer, siger: "FN-traktaten om plastikforurening giver en historisk chance for at skabe en effektiv, juridisk bindende, global plan for at tackle plastikaffald i den skala og hastighed, der kræves."

Hvad ønsker Unilever?

Hvad skal traktaten opnå?

  • Reducere produktionen og brugen af ​​ny plast, herunder en klar tidslinje for eliminering af problematiske typer som ”carbon black plastic” (industrien fjerner allerede frivilligt problematisk plast gennem EMF Global Commitment).
  • Forbedre genanvendelsen af ​​plastik og fastholde en høj værdi i økonomien for at sikre, at genbrugsplast bliver normen i emballage på lang sigt.
  • Forebygge plastiklækage gennem udvikling af robust indsamlings- og behandlingsinfrastruktur og veldesignede ordninger for Extended Producer Responsibility.

Hvordan skal traktaten opnå dette?

  • Sætte globale mål, regler og forpligtelser for alle aktører, som giver mulighed for fleksibilitet ift. nationale forhold. Dette vil give virksomheder tillid og sikkerhed til at investere i langsigtede løsninger.
  • Harmonisere regulatoriske standarder og politikker på tværs af markeder. Vi opererer i 190 lande, så det nuværende usammenhængende kludetæppe af løsninger hindrer fremskridt mod vores mål. Industrien har allerede fastsat harmoniserede designstandarder for emballage.
  • Formulere fælles definitioner og rapporteringsmålinger for at sikre ansvarlighed for handling. Industrien har allerede aftalt definitioner og rapporteringsmekanismer gennem EMF Global Commitment.

Se denne korte video for at se højdepunkter fra Business Coalition-lanceringen i september 2022 ifm. ​​FN Generalforsamlingen.

Læs mere om Business Coalition for a Global Plastics Treaty og registrer en evt. interesse i at deltage.

Billede af en 30-fods skulptur med titlen ‘Turn off the plastic tap’ af den canadiske kunstner Benjamin von Wong, fremstillet af affaldsplastik fra Kibera slummeni Nairobi.

Tilbage til toppen