Spring til Indhold

Dør-til-dør levering skal bekæmpe madspild

Publiceret:

Ingen kan lide at smide god mad ud. Vores seneste pilotprojekt med Too Good To Go app´en gør det muligt for forbrugerne at få Unilever produkter leveret direkte til døren - og spare omkostninger og madspild.

För att göra gott, minska matsvinnet

En løsning til bekæmpelse af madspild

Op mod en tredjedel af den mad, der produceres på verdensplan, bliver i øjeblikket smidt ud*** - og en stor del af det, mens det stadig er helt sikkert at spise.

Too Good to Go forbinder forbrugere med fødevareleverandører, der sælger restprodukter, der er helt spiselige, selvom de er tæt på deres 'bedst før'-dato.

Hvert kiloMadspild er cirka 2,5 kg CO2-udledning**

Hvert kilo mad, der spildes, repræsenterer omkring 2,5 kg CO2-udledning**

Ved hjælp af appen kan folk reservere og afhente produkter, som ellers ville blive smidt ud, fra nærliggende restauranter, bagerier eller supermarkeder. Med en betydelig rabat på den solgte mad er det en gevinst for både forbrugere og planeten.

Med 3,5 millioner brugere alene i Holland er 16 millioner måltider allerede blevet reddet fra skraldespanden. Og en ny funktion til appen vil kunne hjælpe med at gøre dette antal endnu større.

Skift fra afhentning til levering

I samarbejde med Unilever lader Too Good To Go nu forbrugere over hele Holland bestille en kasse med produkter fra Knorr og andre populære lokale mærker, herunder Unox, Calvé og Conimex, der skal leveres direkte til deres hjem.

At give forbrugerne mere direkte adgang til produkter, der er tæt på deres sidste salgsdato, kombineret med lettere adgang for dem, der ikke kan afhente på angivne tidspunkter, eller som bor uden for byerne, vil forhåbentlig reducere mængden af madspild.

Produktkasserne indeholder i øjeblikket kun Unilever-produkter, men sammen opfordrer Unilever og Too Good To Go andre fødevarevirksomheder til at slutte sig til os, så vi sammen kan arbejde for at mindske madspild.

Bygger på vores successer

Unilever og Too Good To Go har samarbejdet siden 2020. Partnerskabet startede med en pilot i Rotterdam, der tilbød 1.000 kasser fyldt med produkter, hvis 'bedst før'-dato var alt fra en uge til flere måneder senere end købstidspunktet.

A cardboard box containing Unilever brands including Knorr, Conimex, Calvé and Unox.

Projektet var så stor en succes, at det blev skaleret op og i alt sparede spild af mere end 400.000 produkter. I september startede Too Good To Go med at tilbyde en lignende hjemleveringsordning i Danmark.

Som en del af partnerskabet har adskillige mærker, herunder Knorr og Hellmann's, også introduceret et nyt "se, lugt, smag – før du smider ud"-mærke på deres emballage, der tilskynder forbrugerne til at stole på deres sanser frem for kun på "bedst før" dato.

Madspildetstår for 8–10% af den globale C02 udledning***

Unilevers mål er at halvere madspildet inden 2025

Vi er forpligtet til at halvere madspildet på tværs af alle vores aktiviteter fra fabrik til hylde inden 2025. Men vi kan ikke gøre det alene, og derfor arbejder vi sammen med partnere på tværs af fødevarekæden, herunder Too Good To Go, for at ændre systemet og hjælpe med at stoppe madspild.

Debora van der Zee-Denekamp, General Manager, Unilever Nutrition Northern Europe, siger: "Vi har halveret vores madspild fra produktion til supermarkedshylder i Holland i de seneste to år. Vores arbejde med Too Good To Go er en del af det, og denne nye mulighed for at levere produkter, der ikke længere kan sælges gennem almindelige kanaler direkte til folks hjem, er virkelig spændende.”

Action on food waste | WRAP
** Source: FAO
*** Source: Action on food waste | WRAP

Tilbage til toppen