Spring til Indhold

Derfor kæmper vi for alle børns ret til ren luft

Publiceret:

Retten til frisk luft er ikke længere en selvfølge. Men det burde det være. Derfor arbejder vores luftrenser mærke Blueair sammen med den bæredygtige velgørenhedsorganisation Global Action Plan om at gøre ren luft til en FN-anerkendt ret for alle børn – i hele verden.

Image of children holding protest placards with Freedom to breathe on them

‘Et pust frisk luft’ er en almen vending, men for mange børn er frisk luft et sjældent gode.

Ren luft er bestemt kommet på dagsordenen med nyere international forskning, der viser, at ni ud af ti børn indånder toksiner langt over sikre niveauer. UNICEF har advaret om, at den største årsag til børnedødelighed inden 2050 vil være forbundet med luftforurening, og alligevel er retten til ren luft ikke del af FN's konvention om barnets rettigheder.

Forskning afdækker generel bekymring for luftforurening blandt børn

Det er en problematik, som mange børn har stærke holdninger til. Blandt de 4.000, som deltog i en nylig international YouGov-undersøgelse bestilt af Blueair/GAP, sagde 94%, at de mente, at det var deres ret til at indånde ren luft.

Den ni år gamle Mathilda fra London er repræsentativ for den generelle stemning, når hun udtaler: "Det er ikke fair, at nogle børn har mere ren luft end andre."

Og den ni-årige Yash fra Delhi er enig. ”Alle har ret til ren luft,” siger han.

Luftforurening og børn - en giftig kombination

Det faktum, at der - på trods af pandemien - var over 67% af de adspurgte børn, der stadig var bekymrede for, hvordan luftforureningen vil påvirke deres helbred, vidner om, hvor alvorlige deres bekymringer er. Og ifølge en respiratorisk specialist, professor Sir Stephen Holgate, har de meget gyldige grunde til at bekymre sig. ”Børns organer og et immunsystem, der udvikler sig, gør dem særligt sårbare over for snavset luft,” forklarer han.

”Efterhånden som de vokser, har de fortsat høj risiko for påvirkning fra luftforurening, fordi deres immunsystem, lunger og hjerner stadig udvikler sig. Hver dag indånder omkring 93% af verdens børn (under 15 år) luft, der er så forurenet, at det udgør alvorlige risici for deres helbred og udvikling. ”

‘Young people around the world worry about air pollution almost as much as they worry about Covid.’

En renere fremtid for børn

Forskningen gav dog nogle gode nyheder. På trods af deres bekymringer over luftforureningen udtrykte de fleste af børnene et ønske og en lyst til at gøre noget ved problemet. ”Vi har faktisk magten, da mange mennesker lytter til børn,” siger otte-årige Hugo fra London.

Det er for at støtte børn som Hugo, Yash, Mathilda og utallige andre, at vores brand Blueair - specialister i at skabe prisbelønnede luftrensere af høj kvalitet - har slået sig sammen med den bæredygtige velgørenhedsorganisation Global Action Plan og lanceret kampagnen Freedom to Breathe, der kræver, at FN gør ren luft til en universel ret for børn.

Sara Alsén, Chief Purpose Officer hos Blueair, siger: ”I de sidste 25 år har Blueair kæmpet for ethvert barns ret til at indånde ren luft. Ved at gå sammen med civilsamfundets aktører, der deler vores tro på, at det er tid til at gøre adgang til ren luft – såvel som adgang til rent vand - til ethvert barns ret, bringer vi vores grundlæggers formål til live."

Uddanne børn, engagere verden

Kampagnen arbejder sammen med lokale NGO-partnere om at levere information til skoler i verdens fire værst ramte byer: Delhi, London, Beijing og Los Angeles. De vil lære børnene ikke kun om farerne ved luftforurening, men også hvordan man bedst kan beskytte sig mod den.

Samtidig arbejder kampagnen for at forstærke de unges stemmer gennem en underskriftsindsamling til FN, der kræver, at et barns ret til ren luft bliver nedfældet i FN's konvention om barnets rettigheder.

Sonja Graham, administrerende direktør i Global Action Plan, siger: ”Børn har ret til rent vand og et sikkert hjem. Hvorfor har de ikke ret til at indånde ren luft?

Tilbage til toppen