Spring til Indhold

Udnyttelse af mikrobernes naturlige kraft til at skabe bæredygtige produkter

Publiceret:

De er ganske vist usynlige for det menneskelige øje. Men mikrober kan være enormt værdifulde, når det handler om at fremstille mere effektive, bæredygtige produkter. Find ud af, hvordan vi bruger vores viden om mikrobiel mangfoldighed til at arbejde med vores kroppe og forme produkter, der bringer dem tilbage i balance.

Woman making a heart shape with her hands over her stomach

Vidste du, at din krop er hjemsted for mere end 100 billioner mikrober? Disse inkluderer bakterier, svampe og vira, der lever i samfund kaldet mikrobiomer, der er lige så personlige for dig som dit eget fingeraftryk.

Og mennesker er ikke det eneste sted, hvor mikrober kan findes. De er også til stede i verdens oceaner, jord, i mad, på planter og dyr. De kan findes i vores hjem på vores kæledyr og selv i verdens undergrundsbaner. De lever sammen med os og vores miljø.

Mens vi har gjort nogle fantastiske fremskridt og opdagelser i de senere år, har forskning kun ridset overfladen af mikrobiomet og den effekt, de kan have på sundheden og balancen i de miljøer, hvor de bor. Men det er en kendsgerning, at disse usynlige ”samfunds” naturlige kræfter er en kraft, man skal regne med.

Et spørgsmål om en naturlig balance

Når bakterier, vira, svampe og andre mikrober, der udgør det menneskelige mikrobiom, lever i harmoni, er alt godt. Når de ikke er det, ved du det. ”En ubalance i mikrobiomet i huden, hovedbunden og orale overflader kan forårsage tilstande som eksem, atopisk dermatitis, acne, skæl og tandkødsbetændelse,” siger Unilever VP for VP of Science and Technology for Beauty and Personal Care, Sam Samaras. "Derudover har udskiftningen af disse naturlige kolonisatorer med patogene mikrober, herunder vira, været forbundet med overførslen af smitsomme sygdomme."

"En ubalance i tarmen kan også medføre reelle problemer", tilføjer dr. Simone Pyle, Science and Technology Manager for Foods & Refreshment. ”Mikrober spiller en meget vigtig rolle i tarmen. Uden tarmmikrobiomet ville det faktisk være meget vanskeligt at overleve.

”Når vi tænker på vores tarmmikrobiom, antager folk, at vi mener tarmsundhed, og det kan spille en vigtig rolle ifm. tarmsygdomme, men det gør meget mere. Bakterierne i vores tarme producerer vitamin K og B samt fedtsyrer. Det er her, 70% af vores krops immunsystem findes. Og det kaldes undertiden den anden hjerne, fordi 90% af den glade neurotransmitter serotonin findes i tarmen. ”

Sam og Simone er en del af Unilevers team af forskere inden for forskning og udvikling, der har brugt mange år på at undersøge mikrobiomet og dets rolle ifm. en række sundheds- og velvære sammenhænge. Og deres hårde arbejde har betalt sig. De står bag mere end 100 patenter og publikationer på dette område.

De har opdaget, at der i stedet for at tackle 'dårlige' mikrober med bredspektrede antimikrobielle produkter, er flere fordele ved at udvikle produkter, der arbejder for at opretholde en sund mangfoldighed af mikrober, og som hjælper kroppens 'gode' mikrober.

På World Microbiome Day tager vi tid til at fejre, hvordan forståelsen af disse tilgange hjælper os med at træffe bedre valg om de produkter, vi udvikler og producerer, så de er mere bæredygtige for planeten.

Det handler om en flerstrenget tilgang

Unilevers Beauty & Personal Care team har erkendt, at det kræver en flerstrenget tilgang at få mest muligt ud af mikrobernes kræfter.

  • Den første streng udvikler produkter, der er mikrobiom-skånsomme og følger tilgangen til 'Do no harm'. Disse produkter er milde eller pH-afbalancerede produkter, der løser de aktuelle problemer. Men de arbejder også for at bevare gode mikroorganismer ved brug af milde overfladeaktive stoffer og aktive stoffer, der ikke forstyrrer mikroorganismer, der opretholder hudens evne til at understøtte et sundt mikrobiom.
  • Den anden streng er præbiotika, som hjælper gode bakterier med at blomstre og fortrænge de dårlige bakterier eller probiotika, hvor du tilføjer flere gode bakterier til økosystemet.
  • Den tredje streng er en ansvarlig og bæredygtig hygiejnestrategi, ”som dræber skadelige mikrober, men ikke kompromitterer de gode. Så i stedet for at bruge bredspektrede antimikrobielle stoffer designer vi produkter, der bevarer en god mangfoldighed af mikrober i, på og omkring os og opretholder vores evne til at bekæmpe dårlige mikrober gennem vores egen medfødte hudimmunitet, ”siger Sam.

Holdet har ganske vist to årtiers viden som ballast, men det er kun begyndelsen på rejsen. "At øge vores forståelse af human mikroøkologi og interaktion mellem menneske og mikrobiom vil frigøre nye muligheder for innovation af bæredygtige produktteknologier," siger Sam.

Udvikling af produkter, der forbedrer vores krops egne "selvforsvars"-egenskaber, og som indebærerer en mere målrettet tilgang til et problem - snarere end at tage en ”bredbørste”-tilgang - vil resultere i en mere effektiv anvendelse af ingredienser og give forbrugerne bedre resultater. Det giver os mulighed for at skabe produkter, der driver positiv skønhed for mennesker og planeten - skønhed, der ikke kun skader mindre, men også gør mere godt. ”

Og muligheden for at skabe produkter, der bruger mikrobens styrke til at forbedre forbrugernes sundhed og velvære, er ikke kun en udvikling, vi ser inden for skønhed og personlig pleje. Unilever bruger også denne videnskab ift. vitaminer, mineraler og kosttilskud.

At sikre, at hver bid gør det godt

Inden for Foods & Refreshment handler det om at skabe fødevarer, der er mere nærende og gavnlige for forbrugeren, og hvor "hver bid skal gøre godt." Derfor har vi forpligtet os til at fordoble antallet af produkter, der leverer positiv ernæring inden 2025.

”Vi er fokuserede på det større perspektiv for at styrke vores forståelse af, hvordan tarmmikrobiomet kan gøre hverdagen lidt bedre. Vi arbejder med eksperter inden for området for at forstå tarmmikrobiomets rolle inden for områder som personaliserede reaktioner på diæt, immunitet, børns vækst og udvikling, aldring og mental velvære, ” siger Simone.

Udviklingen af vores ekspertise inden for disse områder giver os mulighed for at skabe målrettede tilgange til positivt at modulere tarmmikrobiomet via vores mad- og drikkevarer,” tilføjer hun.

Ud over tarmmikrobiomet er det vigtigt, hvordan vi dyrker og skaffer vores mad. Unilever er forpligtet til at reducere miljøfodaftrykket i vores fødevaresystem. Vi undersøger, hvordan man forbedrer jordmikrobiomet positivt for at producere mere nærende afgrøder og forbedre sundheden for mennesker og planeten.

Og det er kun begyndelsen med hensyn til at udnytte en enorm naturressource, der kan bidrage til at genoprette en sund balance mellem natur, fødevaresystemer og mennesker.

Tilbage til toppen