Spring til Indhold

Unilever Danmark Skift lokation


Handwashing with soap

Håndvask med sæbe hjælper med at reducere spredningen af Covid-19

Vi bliver alle rådet til at vaske vores hænder for at hjælpe med at reducere risikoen for infektion med coronavirus. Men hvordan virker det, og hvorfor er det så effektivt?

Sådan spredes bakterier

Bakterier er i bund og grund paraply-betegnelsen for grimme ting, der kan gøre os syge. Bakterier findes i luften, i vores kroppe, i fødevarer, i planter, dyr, overflader – og i stort set alt vi kommer i kontakt med.

Når vi rører ved en overflade som fx et dørhåndtag eller et gelænder, samler vi bakterier op med vores hænder. Og hvis vi så rører ved vores ansigt, som vi ofte gør, overfører vi disse bakterier fra vores hænder til vores mund, næse og øjne. Det er de primære indgange, som bakterier bruger til at snige sig ind i vores kroppe.

Sådan bekæmper sæbe bakterier

Sayandip Mukherjee, virolog og Senior Research Scientist hos Unilever R&D Bangalore, forklarer: “Nogle bakterier har et udvendigt beskyttelseseslag , som består af to lag fedt-molekyler. Sæbe kan hjælpe os med nedbryde dette ydre lag og fange og fjerne disse bakterier sammen med andre olier og efterladenskaber på vores hænder. Og her er det vigtigt at huske, at forudsætninen er, at vi vasker vores hænder i minimum 20 sekunder.”

Undersøgelser fra WHO har vist, at vi kan reducere mave- relaterede sygdomme og luftvejs-sygdomme med henholdsvis 50 % og 30 % blot ved at vaske vores hænder grundigt med vand og sæbe.

Sæbe og vand frem for bare vand

Håndvask med vand alene er en god måde til at fjerne snavs, og er bedre end slet ikke at vaske hænder. Når det er sagt, så kan de overflade-aktive stoffer i sæbe hjælpe med at indfange og fjerne bakterier – og fjerner samtidigt snavs på hænderne mere effektivt end vand alene.

Overfladeaktive stoffer er de rensende ingredienser, som danner skum og nedbryder olie, fedt og jord, så de kan fjernes fra huden.

Sæbebarer, bruse-sæber, shampoo og opvaskemidler kan være lige så effektive som flydende sæber til at fjerne snavs og bakterier og holde vores hænder rene.

Feature image - Sayandip Mukherjee, Virologist - DK

Husk, at enhver sæbe - bar eller flydende – hvis den anvendes rigtigt, vil hjæpe med at holde vores hænder rene og sikre. Sayandip Mukherjee, Virolog

Teknikken betyder noget

Tiden og teknikken, som du bruger til at vaske hænder, er vigtig. Derfor skal man følge de anvisninger for håndhygiejne, som vores lokale sundshedsmyndigheder giver.

Hvis du bruger håndsprit, så brug de rigtige produkter

Håndvask med vand og sæbe er et super valg, når det handler om at rense sine hænder og fjerne snavs og bakterier. Men, når du ikke har adgang til sæbe og vand, anbefaler myndighederne en alkohol-baseret håndsprit. Men det er vigtigt at bruge et produkt, der indeholder mere end 60 % alkohol. Ikke alle håndsprit produkter er lige effektive.

Hvad du ellers kan gøre for at beskytte dig mod Covid-19

Forskere over hele verden arbejder på en vaccine, der kan forebygge en coronavirus infektion (som fx Covid-19) i mennesker, der har været udsat for smitte. Men vi er der ikke endnu. Så i mellemtiden er den mest effektive måde at beskytte sig mod viraen på at undgå smittefaren fuldstændigt.

Baseret på viden om hvordan luftvejsrelaterede vira generelt opfører sig, har WHO opstillet nogle anbefalinger til dagligdags tiltag, som kan hjælpe os med at styre iden om en infektion, herunder:

  • Håndvask med vand og sæbe eller alkohol-baseret håndsprit (>60% alkohol indhold)
  • Tildækning af næse og mund når man nyser eller hoster med en serviet et eller en bøjet albue.
  • Undgå tæt kontakt med personer, der er forkølede eller har influenza-lignende symptomer.

Fire Covid-19 myter

Myte: Kæledyr spreder coronavirus.
Fakta: Der er intet bevis for, at kæledyr som hunde og katte kan blive inficeret med denne virus.

Myte: At spise hvidløg kan beskytte mod coronavirus.
Fakta: Der er ikke noget bevis for denne påstand.

Myte: En vaccine mod lungebetændelse kan beskytte dig mod coronavirus.
Fakta: Ikke sandt. Forskerne arbejder pt. på en vaccine mod denne unikke virus.

Myte: Antibiotika kan forebygge mod og behandle coronavirus.
Fakta: Ikke sandt. Antibiotika har ikke nogen effekt på vira, kun på bakterier.

Alle sæber virker

Vores Lifebuoy sæbe mærke har 125 års forskning og historie på bagen inden for personlig sundhed og hygiejne. Lifebuoy started med William Levers mål om at stoppe kolera i det Viktorianske England. Siden da har mærket udviklet sig til at være et af verdens førende bakterie-bekæmpende sæbemærker solgt i flere end 60 lande.

Siden 2010 er varemærket nået ud til 1 mia. mennesker gennem sine globale håndvaske programmer og TV reklamer målrettet en styrkelse af menneskers sundhed og hygiejne.

Vi deler pt. denne omfattende ekspert-viden om håndvask for at hjælpe regeringer og sundhedsmyndigheder med at reducere spredningen af Covid-19.

Det omfatter vores nyligt annoncerede partnerskab med UK aid for at nå ud til 1 mia. mennesker.

Sayandip siger: “Husk, at enhver sæbe - bar eller flydende – hvis den anvendes rigtigt, vil hjæpe med at holde vores hænder rene og sikre.”