Spring til Indhold

Knorr og WWF introducer 50 af fremtidens fødevarer

Publiceret:

Fra naturligt skadedyrs-resistente kornsorter til vitaminrige blomster og rødder der kan modstå tørke - lær mere om 50 næringsrige fødevarer, som er gode for vores sundhed og for kloden.

Cactus chopped

Hvor varieret er din kost? Ifølge eksperter fra FN’s Fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) er den sandsynligvis ikke tilstrækkeligt varieret. Og konsekvenserne af en ensidig kost er langt mere alvorlige end kedelige måltider.

Den globale befolkning lever af et overraskende begrænset antal ingredienser i vores basiskost. FAO’s eksperter har afdækket, at 75% af den globale fødevareforsyning stammer fra bare 12 afgrøder og 5 dyrearter. Og det skal ses i lyset af, at der findes mere end 20.000 kendte spiselige planter-sorter på verdensplan.

Hvorfor betyder det noget? Først og fremmest er det ikke godt for vores sundhed. Manglen på en varieret kost gør det sværere at få alle de vitaminer, som vi har brug for.

Image of radish

75%af verdens fødevareforsyning stammer fra blot 12 afgrøder og fem dyrearter

Derudover er det heller ikke godt for klodens sundhed. Indtag, plantning og dyrkning af de samme fødevarer igen og igen udgør en trussel for fødevarevaresikkerheden. Det gør vores fødevaresystem mindre modstandsdygtigt ift. skadedyrsangreb og konsekvenserne af klimaforandringer.

Endelig er den ensartede kost også koblet til til en nedgang i plante- og dyre-diversiteten med alvorlige konsekvenser for vores skrøbelige, naturlige økosystemer. WWF’s Living Planet Report, publiceret i oktober 2018, viser, at antallet af vilde dyr og planter er faldet med 60% på globalt plan på mindre end 50 år. Og vores fødevaresystem er den væsentligste årsag til tab af biodiversitet, og gør mere skade på miljøet end transport eller energi.

Alt dette sættes på spidsen med de forventede 10 mia. munde, der skal fødes i 2050. Behovet for at træffe fødevarevalg, der reducerer betydningen af vores kost på planetens sundhed, er åbenlyst. Og en ny rapport fra Unilevers brand Knorr sætter nu fokus på behovet og løsningen.

Knorr og WWF UK navngiver Fremtidens 50 Fødevarer

Knorr har teamet op med WWF-UK plus ledende forskere, ernæringseksperter og landbrugseksperter for at samle ”Future 50 Foods” rapporten, som netop er blevet offentliggjort. Download rapporten her.

An image of mandarins

Hvis vi ikke ændrer på de fødevarer, som vi spiser, og måden vi dyrker dem på, vil det blive en udfordring at få nok fødevarer til os alle.

Knorr Global Vice President April Redmond

Rapporten sætter fokus på 50 ernæringsrige, plantebaserede ingredienser – hvoraf nogle er velkendte, nogle er mindre kendte - men alle udvalgt på baggrund af deres ernæringsmæssige indhold og relative indflydelse på miljøet.

Fra kaktus til kål, persillerod og græskarblomster - nogle af disse har større udbytter end lignende afgrøder og gør dem til en attraktiv mulighed for små landbrug. Samtidig er flere af dem modstandsdygtige ift. udfordrende vejrskifter og miljøforhold, og kan derfor blive meget værdifulde set i lyset af de voksende klimaforandringer.

Gennem produkter, kampagner og programmer vil Knorr gøre disse fødevarer mere tilgængelige for forbrugere over hele verden. Brandet arbejder med ledende detailkæder for at sikre udbuddet af en større variation af plante-baserede fødevarer.

Og i de sidste måneder har Knorr kokke eksperimenteret med hver af de 50 ingredienser for at skabe opskrifter, som vil blive delt online og i butikker på globalt plan. Målet er at vise, at disse fødevarer smager godt og er nemme og spændende at anvende.

“Medmindre vi ændrer på de fødevarer, som vi spiser og måden vi dyrker dem på, bliver det en stor udfordring at få nok fødevarer til os alle,” siger Knorrs Global Vice President, April Redmond.

“Det er vores ambition at gøre det lettere for folk at spise en større variation af fødevarer, der er gode for os og for planeten - og som selvfølgelig smager skønt.”

Fremtidens 50 Fødevarer

Lær mere om de valgte fødevarer….....

Image of an algae
Alger: Disse næringsrige planter står for halvdelen af verdens samlede produktion af ilt, og alle havets økosystemer afhænger af dem. Fremtidens 50 Fødevarer omfatter Laver tang og Wakame tang.
Image of beans in a bowl
Bønner og linser: Med deres høje indhold af fibre og protein og B vitaminer kan mange bønner og linser gro i dårlig jord eller med minimale mængder vand. Fremtidens 50 Fødevarer omfatter adzuki bønner, sorte bønner, Fava bønner, Bambara jordnødder, hestebønner, linser, Mamara bønner, Mung bønner og Soya bønner. *Bønner og linser skal koges, inden man spiser dem.
Image of an cacti
Caktus: Kaktusser lagrer vand, hvilket gør dem meget levedygtige i meget tørrer klimaer. Fremtidens 50 Fødevarer omfatter Nopal, en kaktus med spiselige frugter, blade, blomster, stængler og olier.
A bowl full of cereal
Gryn og korn: Hvide ris, hvede og majs udgør næsten 60% af de kalorier, som vi indtager fra planter. Men nogle mindre etablerede ingredienser er et nærende, bæredygtigt alternativ. Fremtidens 50 Fødevarer omfatter Amarant, Boghvede, Finger Millet, Fonio, Khorasan hvede, Quinoa, Spelt, Teff og vilde ris.
Image of a fruit vegetable
Grøntsagsfrugter: Ofte forvekslet med grøntsager er disse frugter sødere og indeholder ofte flere kulhydrater og vand. Fremtidens 50 fødevarer omfatter græskarblomster, okra og orange tomater.
An image of Leafy greens
Bladgrøntsager: Disse næringsrige og alsidige grøntsager har et højt indhold af fibre og mineraler og et lavt kalorieindhold men er pakket med sundhed. Fremtidens 50 Fødevarer indeholder beder, broccoli, kål, Moringa, græskarblade, Pak Choi, Rødkål, spinat og brøndkarse.
Image of a mushroom
Svampe: Der er mere end 2,000 spiselige arter af svampe, og de kan gro i områder, hvor mange andre fødevarer kæmper for at overleve. Fremtidens 50 Fødevarer omfatter Enoki svampe, Maitake svampe og Saffron Milk Cap svampe.
Nuts and seeds
Nødder og kerner: Det er ikke noget under, at disse protein-pakkede fødevarer ofte kaldes super super-foods. Fremtidens 50 Fødevarer omfatter Flax- frø, Hampe- frø, Sesam-frø og valnødder.
Image of a root vegetable
Rodfrugter: Disser er sprøde og farverige med spiselige blade i toppen, som gør, at de også kan bidrage til at reducere madspild. Fremtidens 50 Fødevarer omfatter Sort Salsify, Persillerod og den hvide Icicle radise.
Image of Sprouts
Spirer: Spiring kan fordoble og - i nogle tilfælde tredoble – næringsindholdet i planter. Fremtidens 50 Fødevarer omfatter Alfalfa spirer, spirede kidney bønner og spirede kikærter. *Frø og bønner kræver varme og fugtige forhold for at spire, hvilket øger risikoen for bakterievækst, så det er vigtigt at vaske dem før brug.
An image of tubers.
Knolde: Knolde dyrkes i jorden, hvor de lagrer næringsstoffer i de kolde eller tørre måneder, indeholder mange kulhydrater og er en værdifuld kilde til energi. Fremtidens 50 Fødevarer omfatter Lotusrod, Ube (lilla yam), yam bønne rod (Jicama), og rød Indonesisk (Cilembu) sød kartoffel.
Tilbage til toppen