Spring til Indhold

Vandmangel angår os alle

Publiceret:

Chefen for Unilever Home Care Division taler om spændende innovative nyheder, et nyt partnerskab med Alibaba, som kan gavne millioner, og om hvorfor toiletskyl er blevet et varmt samtaleemne.

Washing clothes by hand in a bowl

Jeg havde aldrig troet, at Cape Town, hvor jeg bor, og som står mit hjerte nær, kunne blive den første storby, som løber tør for vand. Vi har ofte oplevet tørke i landet, men ingen har forventet, at det ville komme så vidt, at myndighederne skulle begrænse vandforbruget til 50 liter vand pr. person pr. dag.

Det vil svare til et 90 sekunders brusebad, kun brug af toilettet én enkelt gang om dagen - og ingen brug af vaskemaskinen. Efter at have boet i Brasilien og USA - to lande, der er hårdt ramt af tørke i de seneste år - har jeg fået et førstehåndsindtryk af, hvordan vandmangel påvirker familierne og samfundet.

Men det er endnu mere alarmerende, at millioner af mennesker på jorden lever helt uden adgang til vand hver eneste dag, og at endnu flere millioner af mennesker er nødsaget til at drikke forurenet vand.

Dette er helt uacceptabelt.

Som virksomhed skal vi spørge os selv, hvad vi kan gøre for at håndtere disse udfordringer, og hvordan vi kan være med til at forbedre de berørte menneskers liv. Derfor introducerede vi Unilever Sustainable Living Plan i 2010.

Vi når dagligt ud til 2,5 milliarder mennesker, og vi ved, at vi derved har opnået en unik mulighed for at udnytte vores størrelse til at gøre en forskel for alle mennesker. Konkret betyder det, at vi ved at arbejde med innovative løsninger kan hjælpe mennesker til at håndtere udfordringerne med vandmangel, begrænset adgang til vand - og til at forbedre kvaliteten af det vand, de har til rådighed til drikkevand, tøjvask og rengøring.

Et eksempel på en innovativ løsning er vores udvikling af et anti-skum molekyle, som halverer vand- og tidsforbruget til tøjvask. Den nye teknologi er indarbejdet i vores Sunlight 2-i-1 vaskepulver i Sydafrika og RIN vasketabs i Indien.

Vi har også mange rengøringsprodukter i vores portefølje, som ikke behøver vand - fx CIF rengøringsklude – og flere er på vej. I dag lancerer vi Domestos Flush Less i Cape Town, en toiletspray, som desinficerer og eliminerer dårlig lugt. Det betyder, at man kan undgå de fleste toiletskyl – og det sparer store mængder vand.

Feature image - World Water Day
Vi vil hjælpe forbrugerne med at spare på vandet Vores dybe indsigt i hvad der motiverer forbrugerne, giver os en unik mulighed for at opfordre folk til at lave små ændringer i deres daglige vaner, der reducerer vandforbruget.

Og vi har en stærk markedsposition i vores portefølje, når det gælder billigt drikkevand med Pureit og Truliva. Her er der tale om verdens mest avancerede brands, når det gælder vandrensning i hjemmet. I sidste uge offentliggjorde vi et spændende nyt partnerskab mellem Truliva - vores kinesiske vandrensnings-virksomhed - og Alibaba i Kina. Det drejer sig om en pay-as-you-go vandrensningsløsning. Trulivas rensemidler hjælper allerede millioner af husstande til at få adgang til rent drikkevand. Dette partnerskab, som kombinerer Trulivas teknologi og Alibabas uovertrufne kapacitet, e-handelsplatforme og udbredelse, vil hjælpe millioner af mennesker.

For bare et par måneder overtog jeg ansvaret for Unilevers Home Care Division og blev formand for vores ’vandbestyrelse’ – et internt organ, som udvikler og driver Unilevers agenda for vand. Ved at påtage mig dette ansvar, har jeg forpligtet mig til at stille vores innovationsevne og vores styrker inden for marketing til rådighed for mennesker, som har udfordringer med vand, så de kan komme videre med deres liv.

Men også andre virksomheder gør et godt arbejde. Her fortjener Colgate en særlig omtale. I stedet for at promovere et produkt i deres Super Bowl-reklame for et par år siden, brugte de den dyreste reklameplads til at opfordre folk til at slukke for vandhanen, mens de børster tænder. Det viser, hvor alvorligt de tager dette problem.

World Water Day (verdens vanddag), er en rettidig påmindelse til os alle - enkeltpersoner, regeringer og virksomheder – om at bruge vores kræfter på at hjælpe med at løse vandkrisen. Hos Unilever har vi bedt vores medarbejdere om at komme med forslag og ideer til, hvad de kan gøre for at gøre vores brands vandbesparende. Og derfor stiller jeg det samme spørgsmål til dig - hvad kan du gøre?

Tilbage til toppen