Spring til Indhold

“Vi kan hjælpe folk ud af fattigdom”

Publiceret:

Skrevet af Curt Bowen

Den sociale iværksætter Curt Bowen forklarer, hvorfor han forlod USA for at leve i Guatemalas lokale landbrugsområder - og lancere en ny måde til bekæmpelse af fejlernæring.

Semilla Banner

About the author

Curt Bowen

Curt Bowen

Co-founder and Executive Director of Semilla Nueva (Spanish for New Seed)

Curt lever og arbejder i Guatemala, og leverer billige, biologisk berigede
majskorn til landmænd i hele landet. Curt var kategori-vinder i Unilevers Young
Entrepreneurs Awards 2014.

Jeg fik idéen til Semilla Nueva tilbage i 2004, da jeg byggede et hus for en familie i nød i Nicaragua. Mens vi stolt slog de sidste søm i, bønfaldt naboerne os om at hjælpe dem. Og det gik op for mig, at vi aldrig kunne bygge tilstrækkeligt mange huse til at gøre en ende på fattigdommen i Nicaragua. Det inspirerede mig til at fokusere på at tackle de grundlæggende årsager til ekstrem fattigdom – i stedet for at afhjælpe symptomerne.

Det gik op for mig, at mange af verdens fattige mennesker er landmænd, og at de har brug for hjælp til at forbedre deres levevis. Jeg iværksatte undersøgelser, sparede penge, fandt sympatiske experter og pakkede mine kufferter for at leve i landsbrugsområderne i Guatamala.

Jeg brugte det første år på at rejse på motorcykel mellem lokalområder, universiteter og majsmarker. Jeg var så heldig få følgeskab af agronomen Trinidad Recinos, som senere blev en af Semilla Nuevas stiftere.

Jeg lærte, at der findes metoder til at hjælpe mennesker med at arbejde sig ud af fattigdom. Problemet er manglen på institutioner og organisationer til at formidle denne viden - og at få brugbare teknologier ud til landmændene. Med en plan under armen overtalte jeg mine nærmeste venner til at flytte til Guatemala – et land med verdens 6. højeste forekomnst af fejlernæring. Sammen skabe vi Semilla Nueva.

Feature image - Semilla_farmers

Undervejs måtte vi anerkende og indrømme fejl. Vi startede med at forsøge at ændre på de afgrøder, som landmændene dyrkede, men det virkede ikke. Vi indså, at vi måtte fokusere på at give landmændene en afgrøde, som de kendte, og som også var økonomisk overkommelig og let at dyrke. Biologisk beriget majs var svaret.

Et af mine hidtil stolteste øjeblikke var den officielle lancering af biologisk berigede majskorn i maj i år. Det betød, at vores produkt ville blive tilgængeligt i alle landbrugs-markeder i Guatemalal – og dermed give flere landmænd adgang til biologisk berigede majskorn og forbedre ernæringen for flere familier og lokalsamfund i hele landet.

Min motivation kommer fra et dybt ønske om at realisere muligheder. Intet får mig til at føle mig mere levende end at arbejde med passionerede mennesker for at løse et stort problem. Og jeg elsker, hvor smittende denne passion kan være, især når du ved, at du har noget at tilbyde til verden, som betyder noget og vil gøre en stor forskel.

Vi kom ind i Unilever Young Entrepreneurs Awards for knap fem år siden som en lille græsrods NGO. Den mentor rådgivning, vi modtog – sammen med inspirationen fra andre sociale iværksættere – hjalp os med at finde måder til at forbedre vores model. Nu har vi 1% of Guatemalas majskorn marked og planlægger at udvide til 3–4% og påvrike hunderetusindevis af mennesker næste år.

Image of children at Semilla

10,000lbs Mængden af majs, som genereres af en sæk Semilla Nueva korn.

Vi sælger i dag kun vores biologisk berigede majskorn i Guatemala, men vi har planer for vores vækst. Vi håber på at udvide vores arbejde til andre majs-afhængige og underernærede lande - først til andre dele af Central-Amerika, og efterfølgende til lande i Subharisk Afrika.

Hvadenten du arbejder i den private sektor eller i en non-profit organisation, mener jeg, at vi alle har pligt til at gøre en forskel. Vi skal tænke stort og se på, hvordan vi kan skabe fundementale og afgørende forandringer.

Tilbage til toppen