Da kommerciel plastic for første gang ramte markedet for mere end et halvt århundrede siden, blev dens egenskaber omgående anerkendt. Fra den ene dag til den anden blev designet af et stort antal forbrugsvarer - herunder emballager - totalt transformeret.
I dag ser vi den anden side af plastic-materialerne. De hjælper ganske vist med at gøre brugerprodukter sikre og tilgængelige på måder, som vi ikke har kunnet forestille os tidligere. Men omkostningerne er store for samfundet.
Vores planet er oversvømmet med plastic-affald
I dag bliver kun 14% of verdens plastic genanvendt. Meget af resten ender på lossepladser - eller hvad værre er - som affald i gader, floder og have. Ifølge Ellen MacArthur Foundation vil der i 2050 være mere plastic i havene end fisk. Og fordi almindelig plastic er lavet af fossile brændstoffer, har det alvorlige implikationer for klimaforandringerne.
Selvom vores moderne samfund ville være fortabt uden plastic, kan vi ikke bare acceptere tingenes tilstand. Vi skal handle - og ikke kun for miljøets skyld. Affald fra plastic emballager koster i øjeblikket verdensøkonomien $80 milliarder hvert år. Der må gøres noget.
På vej mod en cirkulær økonomi
I Unilever køber vi årligt ca. 2.5 millioner ton plastic emballager. To milliarder mennesker bruger et Unilever produkt hver dag.
Af samme årsag har vi overvejet nøje, hvad vi kan gøre - og bør gøre - som en stor forbruger af plastic emballager. Og vi samarbejder med andre om en fælles vision for en ‘cirkulær økonomi’ og vi er bannerførere for Ellen MacArthur Foundations ‘New Plastic Economy’ model.
I dag bliver produkter købt og brugt en eller to gange og derefter smidt ud. Selve emballagerne bliver sjældent brugt flere gange. Den ‘cirkulære økonomi’ model foreslår, at vi erstatter denne ‘tag–brug–smid væk’ model med et system, der sikrer evigt genbrug. Kort sagt, at vi designer vores varer med omtanke for deres genavenvendelse og levetid.
Fra et rent forretningsmæssigt perspektiv er det fuldkommen ulogisk at bruge gode penge på at raffinere råvarer som olie - bare for at se dem brugt en gang og derefter blive smidt ud.
At gøre plastic emballager mere planet-venlige
Denne tankegang blev afsættet for vores nye mål, som vi offentliggjorde i januar 2017: At gøre alle vores plastic emballager genbrugelige, genanvendelige eller komposterbare inden 2025.
Vi gør allerede fremskridt. Vi starter med at arbejde på den mængde af emballager, som vi bruger. Gennem redesign af vores emballager har vi allerede reduceret mængden af emballage-affald pr. forbruger med 28% siden 2010.
Forbedring af typerne af den plastic, som vi bruger, er også centralt for os. Fx har vi et mål om at øge indholdet af genanvendelig plastic i vores emballager til minimum 25% inden 2025. I øjeblikkt er vi begrænset af tilgængeligheden til materialer, infrastrukturen for genanvendelse og teknologien på området. Ca. 30% af alle plasticmaterialer er fortsat meget svære at genanvende.
Tag fx plasticposer. Som mange virksomheder bruger vi dem til at gøre vores produkter tilgængelige for lav-indkomst forbrugere, som ellers ikke kan få råd til enkle produkter som sæbe eller shampoo. For at reducere affaldet fra plasticposer investerer vi i en teknologi, der hedder CreaSolv®, en kemisk process, der nedbryder de komplekse polymerer i poserne, så plastic-indholdet kan bruges igen og igen. Tidligt næste år vil vi åbne en pilot fabrik I Indonesien for at teste denne teknologis kommercielle levedygtighed.
"For at tackle udfordringen fra plastic affaldet i havene må vi arbejde på system-løsninger – løsninger der først og fremmest stopper strømmen af plastic ud i verdenshavene."
David Blanchard, Chief R&D Officer, Unilever
Vi har alle en rolle
Hos Unilever er vi enormt ambitiøse men også realistiske. Plastic-affald repræsenterer et presserende problem af globale proportioner. Via ændringer i vores arbejdsmetoder kan vi gøre en forskel, men disse forandringer kan ikke skabe den totale transformation, som verden har behov for.
Vi har behov for lederskab ikke blot fra andre FMCG producenter men også fra emballageselskaber, virksomheder der håndterer affald - og fra regeringer. Og set i lyset af den vigtige rolle, som vi alle har som forbrugere, må vi hjælpe forbrugerne med at gøre genanvendelse til en livslang vane. Vi arbejder med alle disse grupper og vi skaber momentum.
Plastic affald repræsenterer et presserende problem af globale proportioner. Tweet dette
I Unilever står vi ikke stille. Vi er opsatte på at samarbejde med andre for at overgå til et fuldt cirkulært system. På denne måde kan forbrugerne fortsat nyde alle fordelene ved plastic emballager - uden at miljøet skal betale prisen.
CreaSolv® is a registered trademark of CreaCycle GmbH