About the author
Global Packaging Director
Sanjeev har arbejdet for Unilever siden 2004, I forskellige R&D roller i Beauty
& Personal Care, Home Care og nu i Foods & Refreshment I forskellige geografier.
Han arbejder pt. i Unilever’s R&D site i Vlaardingen, i Holland for Hellmann’s
and Maille.
Selvom PET (Polyethylene Terephthalate) er vidt anvendt til plastic emballager, når kun ca. 15% frem fabrikker til genanvendelse. Resten bliver enten brændt, smidt på lossepladser eller udledt i naturen. Hos Unilever bruger vi PET flasker til dressinger, drikkevarer og til emballager til vores rengørings- og personlig pleje produkter. Derudover bruges PET i alt fra fødevare-emballager til tekstiler og isolerende lag i tøj.
Den primære grund til den manglende genanvendelse er manglen på infrastruktur i mange lande til at indsamle og sortere plastic affald. Noget PET plastic kan indsamles, vaskes nedbrydes og omdannes til noget nyt. Men farvet plastic, eller plastic, som er blevet inficeret fra fødevarer kan ikke altid genanvendes til fødevare emballager, da det er for vanskeligt at fjerne spor af farve eller bakterier.
Vi har samarbejdet med den hollandske start-up loniqa. De har udviklet en metode, som anvender en patenteret teknologi til at nedbryde PET plastic til molekulært niveau – altså tilbage til det oprindelige. Det betyder, at vi kan tage enhver type affald, nedbryde det og fjerne farve og urenheder. Herefter kan vi omdanne det til rent transparent PET plastic, som kan anvendes til fødevare emballering.
Fjernelse af farve og urenheder fra PET betyder også, at vi – for første gang - kan genanvende enhver type PET affald. Du kan tage en jakke fremstillet af PET fibre og få en klar plasticflakse ud I den anden ende af processen. Og det fantastiske er, at dette kan gentages i uendelighed.
Vi skaber en cirkulær økonomi. Denne proces skaber værdi af PET affald. Med denne tilgang burde PET aldrig blive til affald. Det føres tilbage til økonomien som en værdifuld resource og reducerer drastisk udledningen af plastic affald i de skrøbelige økosystemer. Det tilskynder også til indsamling af plastic. Hvis der er penge i overskudsplastic, vil lokalsamfundene i hele verden indsamle det.
I Unilever har vi som mål, at alle vores plastic emballager skal være genbrugelige, genanvendelige eller komposterbare i 2025 og vi er altid på udkig efter teknologiske gennembrud, der skal hjælpe os med at nå dette mål. Da vi blev introduceret til loniga og lærte mere om deres arbejde, forstod vi, hvor stort potentialet er.
Min rolle var at føre flere partnere sammen, og skabe et fællesskab, der skulle validere denne teknolgi. Med giganter om bord som Unilever og Indorama, verdens største producent af PET harpiks og en af vores mangeårige leverandører, var det min opgave at sikre, at vi at vi formidlede Ioniqa’s start-up tilgang til omverdenen.
Næste step er at skalere denne teknologi. Ioniqa introducerer nu denne validerede teknologi til en fabrik med 10,000-tons kapacitet i Holand. Når det er på plads, vil de begynde at levere til Indorama, som vil konvertere dette Ioniqa produkt til PET harpiks, der skal anvendes i vores emballager.
Vi vurderer, at vi vil have cirkulær PET klar til brug i tredje kvartal i 2019. Men vi vil ikke holde det for os selv. Denne teknologi har potentialet til at revolutionere plastic genanvendeklse og hele industrien. Vi vil dele vores erfaringer med andre virksomheder, der, som vi, ønsker at se en ende på plastic affalder og bidrage til at holde vores klode ren.
Jeg vil elske at opleve en tid, hvor vi genavender flere plastic emballager end vi smider ud. For at det skal ske, har vi behov for et afgørende skifte i infrastrukturen på globalt plan – og ikke bare i enkelte lande. Jeg tror, at dette er et meget positivt step i den rigtige retning.