Spring til Indhold

Vi vil bidrage til at løse den globale, sanitære krise

Publiceret:

Skrevet af Charlie Beevor

Charlie Beevor, Unilever’s Global VP for Household Cleaning, deltog nyligt i World Water Week i Stockholm. Her forklarer han, hvorfor og hvordan vi er involveret, og fokusområderne for vores Domestos brand.

Asian women in traditional dress

About the author

Charlie Beevor

Charlie Beevor

Vice President, Home Care

Charlies seneste roller hos Unilever har handlet om lanceringen af Lifebuoy og
håndvaske programmer i Latin Amerika, og Domestos i Brazilien, Syd-Afrika og
Iran. Han brænder for at finde nye veje for at skabe vækst for varemærker og
virksomheder ved at hjælpe med at tackle samfundsmæssige problemer.

Der skal handling til

Det er hjerteskærende at tænke på, at der i vores progressive, hurtigtudviklende 21. århundrede er milliarder af mennesker, der stadig går gennem livet uden at få opfyldt deres helt basale behov. 2.3 milliarder mangler adgang til et rent, sikkert toilet, og mindst 1.8 milliarder drikker vand fra kilder, der er forurenet af afføring.

Det årlige World Water Week Summit samler eksperter og iværksættere inden for vand, sanitet og hygiejne (WASH) for at skabe handling, der kan stoppe disse alarmerende statistikker. Dette er en vigtig begivenhed for Unilever og vores Domestos brand med løftet om at hjælpe 25 millioner mennesker til at få adgang til et toilet inden 2020.

The Toilet Board Coalition Ser På Forretningsdrevne Tilgange Til At Levere Sanitet Til Dem, Der Mangler Det.

Toilet koalitionen

En sammenslutning af multinationale virksomheder, statslige organisationer, sanitets-eksperter og entreprenører ser på forretningsdrevne tilgange til at levere sanitet til de store befolkningsgrupper, der mangler disse faciliteter. Unilever er blandt grundlæggerne.

Arbejdet komplementerer donor-finansierede programmer - fra UNICEF, WaterAid og nationale regeringer - for eksempel ved at hjælpe sanitetsvirksomheder med at vokse og tjene penge. Dette skaber også jobs og indtægtsgrundlag, så de lokale virksomheder kan køre arbejdet videre, hvis finansieringen fra donationer tørrer ud.

Målet for dette års World Water Week

Traditionelt har World Water Week fokuseret på adgangen til rent vand - og på statslige og NGO-styrede programmer. Fokus på sanitære forhold er vokset de seneste år. I indeværende år har målet været at øge opmærksomheden om de afledte forretningsmuligheder af arbejdet med sanitet til verdens befolkning.

Blandt emnerne, der blev diskuteret, var følgende: ”Business Approaches to Waste to Resource Models”. Og det førte til stor opmærksomhed ift. arbejdet med at identificere mulighederne for en cirkulær økonomi tilgang.

Denne cirkulære tankegang handler om at omdanne menneskeligt affald - eller ‘toilet ressourcer’ - til værdifulde produkter. Det kan fx konverteres til biogas, der kan anvendes til at skabe elektricitet. Eller det kan konverteres til gødning. Dette er ikke bare teori. Der er virksomheder, som arbejder med disse processer lige nu. Sanergy i Kenya og Safi Sana i Ghana er to gode eksempler. I takt med at flere og flere virksomheder ser værdien I disse ”toilet ressourcer”, forventer vi at se flere sanitetsvirksomheder vokse.

Vi har også offentliggjort et partnerskab med Pune Municipal Corporation og The Toilet Board Coalition med stor støtte fra Unilever. Målet er at gøre Pune - en by øst for Mumbai - til verdens første smart sanitation city. Der vil blive iværksat pilotprojekter, som vil føre til en signifikant vækst i tilgangen til sanitet, digital marketing som støtte for vedvarende adfærdsforandringer - og cirkulære økonomi tiltag, der omdanner affald til værdi.

Entreprenører og mentorordninger

The Toilet Board Coalition har et ‘Toilet Accelerator’ program, hvor vi som mentorer rådgiver små sanitetsvirksomheder for at hjælpe dem med at styrke deres forretning og vokse.

Jeg er selv mentor for en virksomhed, der hedder Clean Team Ghana, som leverer toiletter, der ikke kræver rørlægning. To gange om ugen samles affaldet og bliver bortskaffet på sikker vis. Virksomheden har styrket deres kunde service model - og samtidigt øget deres indtjening. De søger nu eksterne finansieringsmuligheder, så de kan udvide til 10,000 husholdninger i Kumasi - Ghana’s anden største by - i løbet af de næste fem år.

Toiletter og wi-fi

Rohit Pathak, Domestos Global Brand Director, er mentor for en social virksomhed - Samagra - i Pune, i Indien. Denne virksomhed renoverer udslidte kommunale toiletter og giver de lokale familier adgang for en lille månedlig udgift.

Herudover tilbyder de andre ydelser og produkter som sundhedsforsikringer og adgang til billige,mobile data løsninger. Deres wi-fi tilbud er specielt interessant. Det giver os en platform for levering af budskaber, som motiverer til adfærdsændring, og gør det muligt at følge forbrugernes respons. Gennem denne indsigt lærer vi, hvilke aktiviteter der er mest effektive. Og efterfølgende kan vi køre disse aktiviteter i lignende områder.

WASH4Work partnerskabet

Unilever er i styregruppen for WASH4Work, et partnerskab af private og offentlige virksomheder og organisationer. Dette initiativ har som mål at mobilisere et større engagement i den private sektor ift. levering af vand og sanitet gennem virksomheder, forsyningskæder og lokale myndigheder.

I World Water Week, delte WASH4Work nye muligheder for virksomheder, der er interesserede i at levere velfungerende sanitet på arbejdspladsen. Og herudover gav Unilever, Diageo, the Gap og WaterAid en update på den forskning, som de foretager som støtte til WASH4Work. Forskningen har som mål at dokumentere, hvorfor den private sektor skal engagere sig i denne vigtige problemstilling, Og her inddrages faktorer som øget produktivitet, mindre sygdom og bedre sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen.

Tilbage til toppen