Forbruget af økologiske fødevarer sætter nye rekorder i de nordiske lande: Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af økologiske varer i danske supermarkeder er steget med 12 procent fra 2014 til 2015. Det betyder at 8,4 procent af de varer, der sælges i den danske detailhandel er økologiske. I Sverige er det tilsvarende tal hele 10,3 procent.
Unilever har valgt at møde den stigende efterspørgsel fra de nordiske forbrugere ved at tilbyde et bredere udvalg af økologiske produkter end nogensinde før. Og det gælder på tværs af virksomhedens varemærker. Lipton har introduceret en serie af økologiske théer, mens vores svenske GB isfabrik anvender økologiske ingredienser, så forbrugerne kan nyde is produceret med hjerte og omtanke. Desuden vil svenske forbrugere fremover kunne smøre økologisk Flora plantefedtstof på deres glutenfri brød – og dermed samtidig gøre noget godt for miljøet.
I forlængelse af sidste års succesfulde lancering, vil Liptons klassikere snart være at finde på hylderne med EUs økologi- og Rainforest Alliance certifikater på emballagen. Thébladene er plukket ud fra Singe Source Estate princippet, som betyder, at alle thépakker indeholder théblade fra navngivne plantager, hvilket gør det enklere at sikre, at alle bladene er økologiske. Vi takker Lady Lipton & company for thé, der varmer både vores sjæle og kolde februar aftener!
Også Unilever Finland er steget på øko-toget ved at lancere økologiske versioner af finske familiers favoritter, når det gælder smagsvarianter i is-produkter: chokolade og vanille. Luomu er en finsk mærkning, der viser, at produktet er fremstillet af naturlige ingredienser, og Luomu-mærket is indeholder færre tilsætningsstoffer og aromaer end almindelig is. Luomu-mærket er generelt meget efterspurgt blandt finske forbrugere, når de køber dagligvarer. Vores is produceres i Sverige, hvor Unilever har samlet sine primære, nordiske kompetencer inden for økologisk fødevareproduktion.
Når det gælder økologiske plantefedtstoffer, er den klassiske Flora vores frontløber. Nøglen til velsmag i den nye, økologiske version af dette populære smørbare produkt er en blanding af raps-, palme- og allanblackia oile. Allanblackia træer gror i tropeområder i Afrika, og de enorme træer kan blive op til 30 meter høje. Det er ikke noget under, at frøbælgene kan veje op til 7 kilo. 40% af den olie, der presses af disse bælge er ren olie – den olie som vi nu anvender i den økologiske Flora. Allanblackia produktionen beskæftiger 25 000 mennesker alene i Tanzania.
Og det skal ses i lyset af, at de gode kvaliteter i allanblackia har været ukendte og ubrugte i årtier. Unilever har derfor udviklet et projekt, som har som mål at bevare træerne og udnytte deres frugter på en bæredygtig måde. Høstsæsonen for allanblackia er generelt en ret stille periode for farmerne, og da frugterne falder ned, når de er modne, er høstarbejdet ikke særlig fysisk krævende. Af samme årsag kan mange kvinder få en ekstra indtægt, som kan bruges til at betale skolepenge og andre væsentlige udgifter.
Den økologiske trend i Norden vokser, og det vil den blive ved med. Og vores forskellige initiativer og projekter viser, at vi hos Unilever er med i forreste række, når det gælder udvikling og fremdrift.
Ovennævnte er bare udvalgte eksempler på, hvordan vi her i Norden bidrager til en bedre fremtid. Er du nysgerrig efter at vide, hvad vi gør for at opnå vores USLP mål rundt om i verden?
Læs mere på: https://www.unilever.dk/planet-and-society/