Spring til Indhold

FNs Sustainable development Goals er vor tids største vækstmulighed

Publiceret:

Mens FNs General Assembly afholdes for 71. gang i New York, ser vi på, hvorfor organisationens Sustainable Development Goals rummer så store muligheder for erhvervslivet - og hvordan nogle virksomheder er begyndt at handle.

Lifebuoy in india

FNs Sustainable Development Goals (SDGs) har som mål at hjælpe lande og virksomheder med at prioritere deres indsats for at afhjælpe de sociale, miljømæssige og politiske problemstillinger, der kræver den største opmærksomhed i de kommende 15 år.

At indfri SDG målene er naturligvis en svær opgave, som kan tage lang tid. Men disse mål er en positiv vej til at skabe et værdigt liv med muligheder for alle. Og de åbner samtidig op for et enormt potentiale for at skabe profitabel vækst for alle virksomheder, der arbejder med klodens begrænsninger.

I modsætning til tidligere mål - the Millennium Development Goals - som primært fokuserede på, hvordan rige lande kunne hjælpe udviklingslande med at løse deres udfordringer, så vil SDG målene sikre lighed for alle – overalt – og ikke bare for regeringer men også for virksomheder og det almindelige samfund.

Så, hvordan kan virksomheder bruge disse mål?

Udfordringerne i de 17 globale mål vil påvirke erhvervslivet. Men i stedet for at se dem som problemer eller barrierer for vækst, så bør virksomheder se opfyldelsen af målene som vor generations største vækstmulighed.

“Enhver virksomhed vil have gavn af at arbejde i en mere retfærdig og smidig verden, hvis vi indfrier SDG målene,” siger Unilevers CEO, Paul Polman. “Vi har mulighed for at frigøre billioner af dollars gennem nye markeder, investeringer og innovation. Men det kræver, at vi udfordrer vores nuværende arbejdsmetoder og adresserer fattigdom, ulighed og miljømæssige udfordringer.”

Men at sætte SDG målene i centrum i virksomhedens strategi - med interne mål og strategier og udvikling af nye produkter og ydelser, der skal møde målene – kræver en ny tankegang. Forretningsmæssig succes og samfundsmæssig ansvarliglighed kan nu i højere grad kombineres takket være målene.

Selvom ikke alle målene er anvendelige ift. alle virksomheder, er listen udviklet mhp. at målrette offentlige og private investeringer til de områder, hvor de er mest påkrævede, og hjælpe virksomheder til at identificere den type innovation, teknologi og de løsninger, som er påkrævet for at sikre fremtidig, bæredygtig vækst.

Tre virksomheder, der bruger SDG målene målrettet

Målene er hidtil blevet taget i anvendelse af mange virksomheder – enten for at validere eksisterende tilgange til bæredygtige processer, eller for at understøtte udviklingen af nye forretningsmodeller, produkter og ydelser. Men der er stadig meget mere at gøre. Her et par eksempler på virksomheder, der anvender SDG målene som platform for deres arbejde med bæredygtighed.

1. Grundfos

I Kenya har flere end 16 millioner mennesker - 36% af befolkningen – ingen adgang til rent drikkevand. Ingeniørvirksomheden Grundfos har kombineret en forretningsmæssig satsning i Afrika med opfyldelsen af SDG mål nr. 6, og hjulpet Nairobis lokale vandforsyningsselskab med at forbedre tilgangen til rent vand. Som et resultat har flere hundrede tusinde indbyggere fået adgang til vand-automater , som benytter virksomhedens AQtap teknologi , og betaler for deres vandforbrug via mobil teknologi formidlet i partnerskab med Safaricom.

I de næste fem år har virksomheden som mål at hjælpe 2 millioner mennesker på verdensplan gennem et lignende projekt i Indien, Thailand og Bangladesh. “Vores projekt skaber god branding værdi for Grundfos. Vi gør en indsats, som også tiltrækker erhvervsmæssig vækst, og det giver en ekstra bonus I form af øget troværdighed blandt beslutningstagere,” siger s Rasoul Mikkelsen, Director of Global Partnerships hos Grundfos.

2. Unilever

SDG målene manifesterer sig i mange af Unilevers brands. Fx har Unilever’s Lifebuoy soap brand taget afsæt i SG mål nr. 6 ved at arbejde for at forbedre håndvaske rutinerne blandt 1 milliard mennesker . Denne indsats har reduceret børnedødeligheden med hele 44%, og øget salget i lande med den højeste forekomst af diarré relateret børnedødelighed – som fx Indien og Pakistan. “Offentlige og private partnerskaber er afgørende for at indfri SDG målene, hvor sundhedsorganisationerne og regeringerne har expertisen til at sikre forandring på en målbar og bæredygtig vis,” siger Anila Gopal, Lifebuoy’s Global Social Mission Director.

3. Safaricom

Global Goal 16 opfordrer til fremme af fredelige og inkluderende samfund med bæredygtig udvikling. Safaricom’s respons har været at arbejde med politiske partier og content service providers på tværs af Kenya for at sikre, at fejlagtig information ikke bliver masssedistribueret, som det var tilfældet efter 2007 valget, hvilket resulterede i storstilet vold mellem etniske og politiske modstandere . Dette skifte har øget virksomhedens driftssikkerhed og styrket Safarisom´s anerkendelse som et brand, der er villig til at arbejde med problemstillinger, der er væsentlige for landet.

Tilbage til toppen