Toggle Søg

  1. Hjem
  2. ...
  3. Vores historie
  4. 1930 – 1939: Overvindelse af udfordringer

1930 – 1939: Overvindelse af udfordringer

1930’erne er et hårdt årti – det starter med den store depression og slutter med en ny verdenskrig.

Gammel reklame for Lux Flakes - 'Uopløst sæbe ødelægger undertøjet'

Disse forhold gør den nyligt fusionerede virksomheds brug for rationalisering endnu mere påkrævet. Så i Storbritannien reducerer Unilever sine 50 sæbeproduktionsvirksomheder for at koncentrere sig om færre mærker, mens regeringerne på det europæiske kontinent beskytter den lokale smørproduktion gennem skatter, punktafgifter og begrænsninger for produktionen. Resultatet er, at Unilevers fabrikker til produktion af margarine og spiselig fedt reduceres fra ti til fem.

Men på trods af den økonomiske afmatning fortsætter virksomheden med at udvide: dels gennem udvikling af nye produkter i de etablerede markeder, og dels ved at erhverve virksomheder, der åbner op for nye kategorier som frostvarer og færdigretter.

Højdepunkter

1930

Unilever etableres officielt den 1. januar.

Procter & Gamble kommer ind på britiske marked med købet af Thomas Hedley Ltd Newcastle og bliver en af Unilevers største rivaler.

Midt 30’erne

Sæbeproduktionen bevæger sig væk fra hårde sæber til flager og pulver, som er beregnet til at gøre husholdningsarbejdet lettere. Det fører til en udvidelse af sæbemarkedet.

1935

Der tilføjes A- og D-vitamin til margarine, så niveauet minder om det, der findes i smør.

1938

Efter en kampagne for at forbedre den offentlige opfattelse af margarine og væksten af vitaminberigede mærker, herunder Stork i Storbritannien og Blue Band i Holland, stiger salget af margarine til tæt på det høje niveau i 1929.

I slutningen af 30’erne

Med 2. verdenskrigs indtog, valutarestriktioner og frosne valutaer bliver international handel mere kompleks. I Tyskland er Unilever ude af stand til at flytte overskud ud af landet og er i stedet nødt til at investere i virksomheder uden forbindelse med olie og fedtstof, herunder offentlige forsyningsvirksomheder.

tilbage til toppen