Toggle Søg

  1. Hjem
  2. ...
  3. Vores historie
  4. 1920 – 1929: Unilever dannes

1920 – 1929: Unilever dannes

I slutningen af 1920'erne ejer Jurgens margarinefabrikker i Skotland, Irland og England, og Lord Leverhulme kontrollerer 60 % af produktionen af den britiske sæbefremstilling.

Gammel Lifebuoy-reklame

Men i løbet af årtiet lider margarinemarkedet under faldende efterspørgsel, da smør bliver billigere.

Før sin død i 1925 opbygger Lever Brothers grundlægger Lord Leverhulme en privat portefølje af virksomheder, der omfatter handel med fødevarer fra sin nyerhvervede ejendom på den skotske øgruppe Hebriderne. Mange af virksomhederne, herunder Mac Fisheries Ltd, bliver til sidst opkøbt af Lever Brothers.

Da årtiet lakker mod enden, når alliancerne deres ultimative afslutning og den officielle Unilever historie begynder. Først går Jurgens og Van den Bergh sammen og opretter Margarine Unie. Og to år senere - i en af verdens første fusioner - går Margarine Unie sammen med Lever Brothers for at danne Unilever.

Højdepunkter

1920

Lever Brothers får kontrol over Niger Company, der senere bliver en del af United Africa Company.

1922

Lever Brothers køber Wall's, en populær pølseproducent, som er gået i gang med at producere is, der sælges om sommeren, hvor efterspørgslen på pølser falder.

1923

Sammenbruddet i den tyske økonomi skaber endnu hårdere handelsbetingelser for Jurgens og Van den Bergh.

1925

Lever Brothers køber British Oil & Cake Mills, en af sine største konkurrenter, og producenten af New Pin Soap.

1926

Lever Brothers lancerer kampagnen Clean Hands. Kampagnen er en del af virksomhedens politik om børnesundhed, og den uddanner børn om snavs og bakterier og opfordrer dem til at vaske hænder ’før morgenmad, før aftensmad og efter skole.'

1927

Jurgens og Van den Bergh, der allerede er gået sammen med to europæiske virksomheder, Centra og Schicht, slår sig sammen og danner Margarine Unie - Margarineunionen. Foreningen får hurtigt nye medlemmer, hvilket skaber en stor gruppe af de europæiske virksomheder, der er involveret i produktionen af næsten alle varer, der er produceret af olie og fedtstoffer.

Planters Ltd, et Lever Brothers selskab, lancerer sin første vitaminberigede margarine - Viking.

1928

Margarine Unie den fransk-hollandske Calvé-Delft-gruppe med fabrikker i Holland, Frankrig, Belgien og Tjekkoslovakiet. I året efter køber Unionen også virksomheden Hartog's.

1929

Den 2. september underskriver Lever Brothers og Margarine Unie en aftale om at oprette Unilever. Formålet var oprindeligt for virksomhederne at forhandle en aftale om at holde sig ude af hinandens vigtigste interesser nemlig produktion af sæbe og margarine, men i sidste ende beslutter de sig for en sammenlægning i stedet.

tilbage til toppen