Toggle Søg

  1. Hjem
  2. ...
  3. Vores historie
  4. 1910 – 1919: Et årti med forandring

1910 – 1919: Et årti med forandring

Det britiske marked for sæbe når mætningspunktet, så Lever Brothers koncentrerer sig om opkøb i stedet.

Billede fra en hollandsk Blue Band-reklame fra ca. 1910

I mellemtiden fortsætter efterspørgslen efter margarine med at eskalere og Lever Brothers, Jurgens og Van den Bergh øger deres interesser i produktionen af råvarer. Svære markedsbetingelser fører også til, at handelsorganisationerne vokser sig større. Da ny teknologi opfindes til at hærde hvalolie, går virksomheder sammen i Whale Oil Pool for at regulere distributionen af denne vigtige nye vare.

Men tiderne varsler krig. Første verdenskrig får en stor indvirkning, for det første ved at øge efterspørgslen på sæbe og margarine - vigtige krigstidsforsyninger - og for det andet i kraft af indgreb fra den britiske og tyske regering, som effektivt sætter fedtstofindustrien under regeringens kontrol.

Højdepunkter

1910

Lever Brothers køber den første virksomhed i Vestafrika, WB MacIver Ltd, for at sikre levering af palmeolie til Port Sunlight.

1911

Lever Brothers specialbyggede forskningslaboratorium bygges på Port Sunlight.

1912

Den første aftale om overskudsdeling mellem Jurgens og Van den Bergh bringes til ophør, men de to selskaber fortsætter med at samarbejde.

1913

Førende virksomheder i Europa går sammen og opretter The Whale Oil Pool.

1914

I det år hvor krigen bryder ud, producerer de virksomheder, der er kontrolleret af Lever Brothers omkring 135000 tons sæbe om året, mens Jurgens og Van den Bergh i Holland begge har erhvervet en række mindre virksomheder, og kontrollerer også hver især syv margarinefabrikker i Tyskland

1917

Lever Brothers køber Pears Soap, en virksomhed grundlagt i 1789, og Jurgens danner en alliance med Kellogg's som forberedelse til ekspansion i Nordamerika. Omkring dette tidspunkt etablerer både Jurgens og Van den Bergh fabrikker i England, hvoraf en i Purfleet, Essex stadig fremstiller margarine i dag. Lever Brothers rykker også ind på margarinemarkedet med lanceringen af Planters, samtidig øges aktiviteterne i Sydafrika og den amerikanske forretning begynder at give overskud.

tilbage til toppen